PREDAI MAȘINA VECHE LA RABLA , PRIMEȘTI 4500RON PENTRU PANOURI SOLARE

Românii ar putea să primească 4.500 de lei în schimbul mașinii vechi, bani pentru achiziția de panouri solare, centrale termice eficiente și surse alternativ/ecologice, potrivit unui proiect înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Măsura are ca scop eliminarea autovehiculelor vechi și poluante,dar și reducerea costurilor legate de încălzirea locuințelor și a poluării.

Propunerea legislativă privind susţinerea eliminării autovehiculelor poluante, cu vechime mai mare de 12 ani şi acordarea de voucher valoric, în sumă de 4.500 de lei, pentru achiziţia de panouri solare, centrale termice cu coeficient de poluare redus şi surse alternativ/ecologice a fost pusă de curând în dezbaterea senatorilor. Proiectul prevede acordarea de bani, în schimbul predării unui autovehicul vechi, pentru eficientizarea sistemelor de încălzire şi alimentare cu energie a locuinţelor. Pentru a intra în vigoare, proiectul are nevoie de aprobarea Parlamentului, de promulgare şi de publicare în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul de act normativ prevede acordarea unui voucher valoric pentru achiziţia de panouri solare, centrale termice puţin poluante şi surse alternativ/ecologice, cu condiţia ca solicitantul să predea la un centru autorizat de colectare o maşină veche şi poluantă. Voucherul va avea valoarea de 4.500 de lei, iar maşina predată trebuie să îndeplinească condiţia vechimii, care trebuie să fie mai mare de 12 ani.

Campania va viza atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice, care nu au mai solicitat şi alte fonduri  de la Agenţia Fondului de Mediu. Această campanie se va suprapune Programului Naţional Rabla şi nu-l va înlocui.

Beneficiarii voucherelor vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a achiziţiona exclusiv produsele menţionate anterior şi vor justifica suma prin factură fiscală însoţită de decontul tichetului. Voucherul nu poate fi înstrăinat sau folosit pentru achiziţionarea altor produse decât panouri solare, centrale termice cu un coeficient redus de poluare şi surse alternativ/ecologice.

“Este cunoscut faptul că toate programele Rabla, derulate în ultimii 13 ani au generat şi acţiuni de speculă. Contravaloarea voucher-ului a fost tranzacţionată la limita dintre licit şi ilicit, de către proprietarii de drept ai acestuia şi utilizatorii finali, cu interfaţă în zona comercianţilor de autovehicule, autorizaţi de program”, motivează iniţiatorii proiectului interdicţia de înstrăinare a voucherului

Cât despre rezultatele programelor Rabla, iniţiatorii consideră că ”cetăţenii bine intenţionaţi, în înscrierea în acest program, au obiecţii faţă de valoarea produsului, raportat la calitatea acestuia, în contradicţie cu ce pot cumpăra, cu aceiaşi bani, de pe piaţa second din ţările vestice. Practic, nu toate obiectivele iniţiale, din toate programele Rabla, sunt atinse de conţinutul legislaţiei actuale”.

Prevederile proiectului legislativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa : Capital.ro (Februarie 2018 )

Vezi oferta noastră dedicată ție , VREAU SĂ VĂD OFERTA MEA